برای مشاوره در خصوص چگونه معلم شویم
برای مشاوره در خصوص چگونه معلم شویم
معلمی از مشاغل بسیار پر طرفدار میان افراد جامعه بوده و تعداد زیادی از دلایل سبب محبوب شدن این شغل می شود. در طی چند سال اخیر افزایش تقاضا در این شغل منجر به بهبود راه های معلم شدن شده است. متاسفانه بسیاری از داوطلبان به دلیل عدم اطلاع از شرایط معلم شدن علی رغم علاقه، از انتخاب این شغل منصرف می شوند.
تمامی داوطلبان قبل از پاسخ به سوال چگونه معلم شویم باید بدانند که برای وارد شدن به این شغل ابتدا نیاز است از تمامی شرایط و ضوابط اطلاعیه ها و آزمون های استخدامی آگاهی پیدا کرد. از آنجایی که تربیت نیروی انسانی جهت پرورش نسل آینده کشور از الزامات اساسی هر نظامی بوده بنابراین معلمی از حرفه های بسیار مهم می باشد. جهت جلوگیری از انصراف زود به هنگام داوطلبان از استخدام در این شغل، در این مطلب علاوه بر توضیح شرایط معلم شدن و رشته های تحصیلی به سوالات بسیار مهمی در این زمینه اشاره شده است.
چگونه معلم شویم؟
معلمی از مشاغل پر طرفدار میان اکثر افراد جامعه بوده که دلایل محبوبیت این شغل برای افراد قطعا مختلف است. این دلایل می توان به امنیت بالای این شغل، درآمد بسیار عالی، موقعیت اجتماعی خوب و.. اشاره نمود. طبیعتا استخدام در هر شغلی نیازمند شرکت در مصاحبه های حضوری و آزمون های استخدامی می باشد. استخدام شدن به عنوان معلم دارای راه های زیاد و متنوعی بوده که در ادامه این بخش از مقاله به ترتیب توضیح داده شده است.
یکی از چالش هایی که همواره علاقه مندان به این شغل را درگیر خود می کند این است که " چگونه معلم شویم". برای پاسخ به این سوال باید گفت که داوطلبان می بایست همواره پیگیر اخبار و اطلاعیه های مربوط به استخدام باشند. در ادامه این بخش از مقاله سه مورد از راه های معلم شدن به ترتیب آورده شده است. باید گفت که دو مورد ابتدایی از راه های دولتی و مورد آخر مربوط به راه های غیردولتی می باشد.
اولین راه جهت استخدام معلم و دبیر، از طریق مراکز تربیت معلم بوده که این مراکز تحت عنوان دانشگاه های فرهنگیان شناخته می شوند. باید متذکر شد که تحصیل در دانشگاه های فرهنگیان یکی از راه های دولتی جهت استخدام به عنوان معلم می باشد. دانشگاه های فرهنگیان همانطور که از نام این مراکز پیداست، وظیفه تربیت و توانمند سازی نیروهای انسانی وزارت آموزش و پرورش را بر عهده دارند. با توجه به حساسیت و میزان تاثیر گذاری بالای این شغل روی نسل جوان کشور، قبولی در دانشگاه های فرهنگیان ممکن است کمی سخت به نظر برسد، اما طی چند سال اخیر به دلیل کمبود نیروی دبیر در سراسر کشور، شرایط پذیرش اندکی آسان تر شده است.
قبولی در دانشگاه های فرهنگیان از طریق برگزاری کنکور سراسری و مصاحبه های تخصصی حضوری انجام می گیرد. به طوری که صرفا قبولی در کنکور ملاک پذیرش فرد در این دانشگاه نبوده، بلکه فرد لازم است حداقل امتیاز لازم مصاحبه های شغلی را نیز دریافت نماید. افرادی که قصد تحصیل در دانشگاه های فرهنگیان را دارند، موظفند نسبت به مطالعه دفترچه راهنمای کنکور سراسری اقدام کرده و از تمامی شرایط و ضوابط مندرج آگاهی نمایند.
خاطر نشان می شود که شرایط پذیرش در دانشگاه های فرهنگیان برای هریک از داوطلبان شاغلین رسمی - پیمانی و داوطلبان آزاد متفاوت بوده که رعایت هر کدام از آن ها در روند قبولی افراد بسیار تاثیرگذار می باشد. سازمان سنجش به عنوان مجری برگزاری این آزمون، تمامی اطلاعات لازم را از طریق انتشار دفترچه های راهنما و اخبار و اطلاعیه های مربوطه به اطلاع داوطلبان گرامی می رساند.
این راه یکی دیگر از روش های دولتی برای استخدام به عنوان معلم می باشد. البته این روش علی رغم دولتی بودن با روش قبلی کاملا متفاوت بوده و نیازمند کسب اطلاعات و آگاهی از شرایط مندرج می باشد. همانطور که گفته شد تامین نیروی انسانی سازمان آموزش و پرورش از طریق دانشگاه های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی انجام می گیرد. اما این امکان وجود دارد که نیاز آموزش و پرورش با ظرفیت جذب شده در این دانشگاه ها برطرف نشود. در این صورت استخدام معلم از طریق ماده 28 این مشکل را حل می کند.
داوطلبان علاقه مند به معلم شدن می توانند از طریق شرکت در آزمون استخدام آموزش و پرورش شانس خود را امتحان کنند. البته باید گفت که تنها کسب حد نصاب نمره آزمون کتبی، منجر به استخدام قطعی فرد نخواهد شد بلکه در این روش نیز لازم است در مصاحبه تخصصی آموزش پرورش شرکت نمود. داوطلبانی که موفق به گزینش از طریق این روش می شوند، باید دوره یکساله آموزشی را گذرانده، سپس وارد محیط کار شوند.
متقاضیان شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش پیش از ثبت نام موظفند تمامی شرایط، ضوابط و زمانیندی برگزاری را بررسی نموده که این کار تنها با مطالعه اطلاعیه های مربوطه و دفترچه های راهنما امکان پذیر می باشد. چراکه در صورت نداشتن هر کدام از شرایط، در هرمرحله از استخدام، ثبت نام فرد لغو و از ادامه مراحل استخدام محروم خواهد شد.
از آنجایی که ظرفیت استخدامی آموزش و پرورش، با وجود اضافه شدن آزمون استخدامی علاوه بر دانشگاه های فرهنگیان، بسیار کم بوده، بنابراین باید توجه داشت که بسیاری از داوطلبان نباید توقع استخدام قطعی پس از شرکت در آزمون استخدامی را داشته باشند. اما با توجه به تقاضای زیاد به معلم و محبوبیت این شغل در نزد داوطلبان، می توان به راه دیگری مانند گزینش در مدارس غیر دولتی نیز اشاره نمود.
داوطلبان جهت استخدام در مدارس غیردولتی دیگر نیازی به شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش را نداشته و تنها لازم است بر اساس آگهی های منتشر شده از سوی مدرسه و موسسه مورد نظر نسبت به ارسال رزومه کاری و تحصیلی خود اقدام نمایند. متقاضیان لازم است از تمامی شرایط سنی، تحصیلی و سابقه کاری مندرج در اطلاعیه ها برخوردار باشند.
استخدام معلم از طریق مدارس غیر دولتی نیازمند رزومه کاری حرفه ای و البته مدرک تحصیلی مرتبط می باشد. بنابراین افراد علاوه بر ذکر سوابق کاری در رزومه خود لازم است نسبت به ارائه مدرک تحصیلی خود اقدام نمایند. به داوطلبانی که قصد استخدام به این شکل را دارند توصیه می شود همواره پیگیر آگهی های استخدامی در سایت های کاریابی و مواردی از این قبیل باشند تا فرصت مصاحبه های استخدامی را از دست ندهند.
شرایط معلم شدن
با توجه به توضیحاتی در تیتر پیشین ارائه شد، با توجه به حساسیت و اهمیت این شغل لازم است شرایطی وضع شود که کیفیت نیروهای گزینش شده، بهترین شکل ممکن باشد. بدیهی است که شرایط معلم شدن در مدارس دولتی و غیر دولتی ممکن است کمی با هم تفاوت داشته باشند که داوطلبان هریک از آن ها لازم است از قبل هریک از موارد را بررسی نمایند.
افزون بر اینکه شرایط معلم شدن از مدرسه ای به مدرسه دیگر متفاوت است، این شرایط برای آموزگاران ابتدایی و متوسطه نیز متغیر می باشد. داوطلبانی که قصد گزینش در مدارس دولتی را دارند، می بایست بدانند که بر حسب روش ورود آن ها به این شغل (از طریق آزمون دانشگاه فرهنگیان یا آزمون استخدامی آموزش و پرورش) به ترتیب باید واجد شرایط شرکت در آزمون های ذکر شده باشند و لازم است هنگام مطالعه دفترچه های راهنما هریک از موارد به دقت بررسی شود.
جهت آشنایی بیشتر داوطلبان عزیز از شرایط معلمی، در ادامه این بخش از مقاله ابتدا شرایط استخدام آموزگار ابتدایی و سپس شرایط معلم مقطع متوسطه آورده شده است.
داوطلبان باید بدانند که در اکثر مواقع جنسیت آموزگاران ابتدایی، بهتر است خانم باشد. اما این موضوع به این معنی نیست که هیچ آموزگار ابتدایی مردی طی پروسه استخدام، جذب نخواهد شد. از دیگر شرایط می توان به داشتن شرایط عمومی مانند تابعیت نظام جمهوری اسلامی، اعتقاد به دین اسلام یا یکی از ادیان تصریح شده در قانون اساسی، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت غیر پزشکی و.. اشاره نمود. از سایر شرایط لازم برای استخدام به عنوان معلم ابتدایی باید شرایط سنی را ذکر نمود که بر حسب پایه و مدارک تحصیلی می تواند متقاوت باشد.
چنانچه در بخش های قبلی ذکر شد، نمی توان مواردی را تحت عنوان شرایط قطعی استخدام معلم متوسطه لیست کرد. به همین دلیل لازم است افراد پیش از ثبت نام در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش یا ارسال رزومه کاری خود هر یک از شرایط عمومی و تخصصی گزینش را بررسی نموده سپس اقدام به پیش برد هریک از موارد زیر کند. یکی از شرایط بسیار مهم معلم متوسطه شدن با توجه به جدا شدن معلمین درس های مختلف، می توان به رشته تحصیلی فرد اشاره نمود. به طوری که فردی که به عنوان مثال دارای مدرک تحصیلی رشته عربی می باشد، هیچ وقت نمی توان به عنوان معلم ریاضی مشغول به کار شود. رعایت سری نکات مندرج در دفترچه های راهنما و اطلاعیه های استخدامی در روند استخدام فرد بسیار یاری رسان می باشد.
برای معلم شدن چه رشته ای باید خواند؟
مجددا باید متذکر شد که وارد شغل معلمی شدن دارای شرایط زیادی بوده که مهم ترین آن داشتن تحصیلات مرتبط و مدرک تحصیلی معتبر می باشد. گفتنی است که با وجود روش های زیاد برای ورود به شغل معلمی، اصلی ترین راه برای استخدام شدن تحت عنوان معلم، تحصیل در دانشگاه های فرهنگیان می باشد. فرد در هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری خود می بایست نسبت به انتخاب رشته های مورد نظر خود نهایت دقت را به کار ببرد.
رشته هایی که داوطلبان برای ورود به شغل معلمی می توانند بخوانند از دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری به تفصیل آورده شده که داوطلبان با توجه به محل تحصیل انتخابی می توانند دانشگاه های فرهنگیان یا تربیت دبیر رجایی تهران را برگزینند. همیشه یکی از سوال هایی که پس از سوال چگونه معلم شویم، در هنگام انتخاب رشته برای داوطلبان پیش میاید این است که برای معلم شدن باید چه رشته ای را خواند، جهت شفاف سازی بیشتر در ادامه این بخش از مطلب جدولی در این خصوص ارائه شده است.
رشته های انتخابی جهت ورود به شغل معلمی | |
رشته های معلمی گروه آزمایشی تجربی |
دبیری زیست شناسی، دبیری شیمی، آموزش ابتدایی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش تربیت بدنی |
رشته های معلمی گروه آزمایشی ریاضی |
دبیری ریاضی، دبیری فیزیک، آموزش ابتدایی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش تربیت بدنی |
رشته های معلمی گروه آزمایشی انسانی |
آموزش زبان و ادبیات فارسی، دبیری الهیات و معارف اسلامی، آموزش تاریخ، دبیری زبان و ادبیات عربی، دبیری علوم اجتماعی، آموزش جغرافیا، آموزش ابتدایی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش تربیت بدنی |
رشته های معلمی گروه آزمایشی هنر |
آموزش ارتباط تصویری |
رشته های معلمی گروه آزمایشی زبان |
تربیت دبیر زبان انگلیسی |
در خصوص جدول فوق می توان توضیح داد که ممکن است هرساله تعدادی رشته به این جدول اضافه یا کم شود، بنابراین به داوطلبان توصیه می شود بر اساس گروه آزمایشی کنکور سراسری خود دفترچه های انتخاب رشته را به دقت بررسی نموده و نسبت به درج کد رشته های دلخواه خود نهایت وسواس را به خرج دهند. در ضمن داوطلبانی که قصد شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش را دارند باید بدانند که فارغ از رشته تحصیلی خود می توانند در آزمون شرکت نموده و پس از قبولی در تمامی مراحل استخدام و تایید صلاحیت های عمومی و تخصصی لازم است نسبت به گذراندن یک دوره آزمایشی اقدام نمایند.
برای معلم شدن چند سال باید درس خواند؟
دانشگاه های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تهران در پنج گروه آزمایشی ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان های خارجی دانشجوهای زیادی را از سراسر کشور جذب می نماید. تمامی داوطلبان علاقه مند به تحصیل در این گونه از دانشگاه ها می باشند، در واقع کوتاه ترین راه را برای ورود به شغل معلمی انتخاب کرده اند، چراکه مدت زمان تحصیل در این دانشگاه ها دقیقا مانند مدت زمان تحصیل دریافت لیسانس بوده و افراد با اتمام دوره کارشناسی می توانند بلافاصله وارد محیط کار شوند.
اگر خواسته شود که مدت زمان درس خواندن برای معلم شدن را به طور دقیق بیان کرد باید گفت که این زمان ممکن است بسته به پایه و مقطع تحصیلی متفاوت باشد. اما به طور کلی باید گفت که این بازه زمانی حدودا 4 سال به طول می انجامد. پس از اتمام این چهار سال و انجام ارزیابی های نهایی، فارغ التحصیلان می توانند با ارائه مدرک تحصیلی معتبر دانشگاه های فرهنگیان و یا تربیت دبیر شهید رجایی برای تدریس به مدارس مراجعه نمایند.
البته بعضی از افراد برای تحقق رویای معلم شدن، راه شرکت در آزمون استخدامی سازمان آموزش و پرورش را انتخاب می نمایند. در این حالت مدت زمان مذکور کمی تفاوت داشته و هر داوطلب می بایست با توجه به مدارک تحصیلی و شایستگی های خود نسبت به مطالعه دقیق برای آزمون اقدام نمایند. این دسته از متقاضیان لازم است با دسترسی به منابع و با داشتن برنامه ریزی درست خود را به بهترین شکل ممکن برای آزمون آماده نمایند.
معلم شدن بدون دانشگاه فرهنگیان
ممکن است بعضی از افرادی که رویای معلم شدن را در سر می پرورانند و می خواهند به راه های معلم شدن و معلم شدن بدون دانشگاه فرهنگیان دست یابند، توانایی شرکت در کنکور سراسری را نداشته باشند، در حالیکه تنها راه ادامه تحصیل در دانشگاه های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تهران شرکت در کنکور سراسری می باشد. بنابراین قطعا باید راهی وجود داشته باشد که این سری از داوطلبان نیز بتوانند شانس خود را امتحان کنند.
از آنجایی که طی چند سال اخیر آموزش و پرورش با کمبود معلم مواجه شده، این وزارت بر اساس سهمیه ای که از سوی سازمان امور اداری و استخدامی دارد، اقدام به برگزاری آزمون های استخدامی می نماید. این آزمون معمولا یک یا دو بار در سال برگزار شده و تمامی داوطلبان واجد شرایط می توانند نسبت به ثبت نام در بازه زمانی مقرر شده اقدامات لازم را انجام دهند. در این خصوص می توان ذکر کرد که یکی از راه معلم شدن بدون دانشگاه فرهنگیان، شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش می باشد.
آیا با لیسانس علوم تربیتی میتوان معلم شد؟
با توجه به بررسی های انجام شده، باید گفت که تعداد افراد دارای لیسانس علوم تربیتی که قصد وارد شدن به حرفه معلمی را دارند، بسیار بیشتر از سایر رشته ها می باشد. بنابراین جهت آشنایی بیشتر متقاضیان گرامی، در این بخش از مطلب به سوال آیا با لیسانس علوم تربیتی می توان معلم شد، پاسخ داده شده است. لیسانس علوم تربیتی در مقطع لیسانس در چهار گرایش تکنولوژی آموزشی، مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان و آموزش و پرورش کودکان استثنایی ارائه می شود.
تمامی داوطلبانی که تحصیلات خود را در رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی به اتمام رسانده اند، می توانند در آزمون استخدامی آموزش و پرورش که معمولا هرساله توسط سازمان سنجش و آموزش کشور برگزار شده، شرکت نمایند. باید گفت که فارغ التحصیلان این رشته معمولا از روابط عمومی و اجتماعی بسیار خوبی برخودار بوده و صرف نظر از آزمون کتبی می توانند به خوبی از پس مصاحبه های فنی و تخصصی آموزش و پرورش بر بیایند.
البته تفاسیر گفته شده مربوط به فارغ التحصیلانی بوده که قصد اشتغال در مراکز دولتی را دارند. دارندگان لیسانس علوم تربیتی که نمی خواهند در مدارس دولتی به عنوان معلم استخدام شوند، می توانند در مدارس غیر دولتی و خصوصی به اشتغال بپردازند که در این حالت استخدام و گزینش آن ها به نوع مدرک و دانشگاه محل تحصیل آن ها وابسته نخواهد بود.
آیا با رشته فنی و کاردانش میتوان معلم شد؟
باید گفت که با دیپلم کار و دانش دبیرستان نیز می توان وارد رشته تربیت معلم شد. به این صورت که تمامی دارندگان این مدرک تحصیلی می توانند با شرکت در کنکور سراسری و کسب حد نصاب نمره لازم پذیرش دانشگاه های فرهنگیان و از این قبیل را کسب نمایند. البته همانطور که گفته شد، گزینش دانشگاه های تربیت دبیر به مرحله مصاحبه های حضوری بسیار وابسته است.
البته راه دیگری نیز وجود دارد که با رشته فنی و کار دانش وارد حرفه معلمی شد و آن، شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش می باشد که داوطلبان با توجه به نوع مدرک تحصیلی خود می توانند رشته مرتبط با انتخاب نموده و بر طبق آن نسبت به شرکت در آزمون کتبی اقدام نمایند. البته لازم به ذکر است که ثبت نام در آزمون استخدامی آموزش و پرورش تنها برای کسانی مجاز است که دارای تحصیلات دانشگاهی در یکی از شاخه های کار دانش مانند دبیری هنر، هنرآموز حسابداری، هنر آموز ساخت و تولید، هنر آموز ساختمان و ... باشند. لذا می توان گفت که افرادی که در رشته های فنی هنرستان و کاردانش به تحصیل پرداخته اند نیز می توانند شانس خود را برای ورود به این حرفه امتحان کنند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص چگونه معلم شویم داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام با مدرک کاردانی امکان ثبت نام وجود ندارد.